KRESLÍŘ ROKU 2018

Dne 21. listopadu 2018 jsem byla s pěti žáky naší WZŠ a ZŠ vyslána na výtvarnou soutěž na Střední uměleckou školu v Ostravě, Matiční 18. S velkým nadšením jsem tuto možnost přijala, protože jsem byla velmi zvědavá na úplně původní budovu naší Waldorfské základní školy Ostrava, jak se asi za ty roky změnila a jak si to zabydlela umělecká škola… A také jsem byla velmi hrdá na to, že mohu doprovázet výběr těch nejtvořivějších žáků naší školy: deváťáky Rubena, Helenu, Cristinu a Natálii a sedmačku Viktorii.

 

Samotná soutěž byla pojata celkem  klasicky (tedy alespoň pro mě jako výtvarnici). Starší žáci kreslili portrét podle živého modelu (studentka školy) u stojanů, mladší totéž, jen vsedě s deskami. Nástroji byly tužka či uhel, hodnotila se podoba, kompozice, prostorovost, stínování. Naši žáci se po dvě a půl hodiny plně věnovali práci, ani nechtěli svačit, a výsledkem byly velmi zdařilé portréty, třebaže konkurence byla vysoká.

 

Po vyhlášení výsledků se z krásného 3. místa v kategorii mladších raduje Viky a ze speciálního čestného uznání v kategorii starších Natálka z 9.A! Velmi gratuluji a mám radost. Více takových soutěží.

 

Blanka Šimková

Na závěr si můžete přečíst krátký rozhovor s úspěšnou kreslířkou Viky.

Jak se ti na soutěži kreslilo?

Moc se mi tam líbilo. Byla to moje první zkušenost, takže jsem moc nevěděla co od toho mám očekávat.

Jaké bylo téma? Copak jste kreslili?

V místnosti seděl model, kterého jsme kreslili od hlavy po ramena. Bylo tam více místností s modely, protože kreslících bylo hodně.

Byl pěkný?

Ale jo, byl. I když to byla holka…

Myslel jsem spíš, byl-li něčím zajímavý?

Měl velmi dobré proporce.

Jak moc jsi byla spokojena s tvým portrétem?

Když jsem se podívala na obrázky ostatních, zjistila jsem, že nemám moc velkých konkurentů. Takže jsem si řekla, že by moje kresba nemusela být oproti ostatním tak špatná.

Třetí místo tě tedy mrzí?

Ne, naopak. Mám z něj velkou radost.