Základní škola a Mateřská škola Skorošice, příspěvková organizace

 

je málotřídní škola s výukou 1. - 5. postupného ročníku s proměnlivým počtem žáků, který činí v průměru 17 žáků. V letech, kdy tento počet klesne pod zákonem stanovenou hranici, má škola zřizovatelem udělovanou výjimku. Škola vstoupila do právní subjektivity 1. ledna 2003. Ředitelka Bc. Bohdana Krzystková

Žáci jsou pravidelně vyučováni ve dvou třídách:

Od školního roku 2021/2022 jsou žáci vyučováni oficiálně ve dvou třídách a jsou spojováni na některé hodiny výchov. Třídní učitelkou v I. třídě (1., 2. r.) je Bc. Radana Michálková, třídní učitelkou ve II. třídě (3., 4., 5. r.) je Mgr. Blanka Hofmannová, asistentkou pedagoga je ve II. třídě Dana Veselá.

Školní družina:

Součástí školy je školní družina. Jedno oddělení školní družiny navštěvují vždy všichni žáci. Vychovatelkou je Dana Pilíšková.

Školní jídelna:

Stravování žáků ZŠ a dětí MŠ je zajištěno ve školní jídelně, která je součástí základní školy. Kuchařka Petra Lattenbergová a vedoucí Blanka Ryšánková. Jídelna poskytuje stravování i pro cizí strávníky jako doplňkovou činnost. Jídelna je příležitostně pronajímána pro veřejnost.

Mateřská škola:

Součástí školy se stala sloučením od 1. srpna 2001. Kapacita 24 dětí je naplněna jen málo přes polovinu. Učitelky jsou Barbora Zemanová a Sylva Saligerová, asistentka pedagoga Jana Beťáková.

Vzdělávací program:

V 1. - 5. ročníku se vyučuje podle Školního vzdělávacího programu pro základní vzdělávání, který vychází z Rámcového vzdělávacího programu pro ZV. 

Mateřská škola má svůj vlastní vzdělávací program.

Zájmové útvary:

Na škole pracuje přírodovědný a dramatický kroužek vedený Bc. Radanou Michálkovou. Kroužky a doučování jsou realizovány v rámci projektu Škola pro všechny II.

Náprava řeči:

Na škole probíhá podle potřeby náprava řeči (ILP) pod vedením vyškoleného pedagoga Mgr. B. Hofmannové.

Úklid a údržba budovy a zařízení:

Správu, údržbu a úklid školy zajišťuje Alena Sauerová společně s uklizečkou Danou Pilíškovou.

Tělocvična:

Tělocvična je součástí budovy školy, ale její správu vykonává obec Skorošice. Škola tělocvičnu využívá bezplatně. Součástí tělocvičny je i posilovna.